Бошко Обрадовић и Милица Ђурђевић Стаменковски разговарали са Маријом Захаровом у Скопљу

Лидери Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић, одржали су на маргинама заседања ОЕБС-а у Скопљу састанак са високом функционерком Министарства спољних послова Русије, Маријом Захаровом.

Они су том приликом изразили захвалност Руској Федерацији због њене доследне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије на КиМ. Председник Двери, Бошко Обрадовић, упознао је представницу руског министарства са одлуком самопроглашеног Куртијевог режима да Србима у покрајини забрани гласање на предстојећим парламентарним изборима у Србији. Он је позвао Русију да својим ауторитетом утиче на представнике међународних мисија на КиМ, пре свега УНМИК и ОЕБС, да испоштују Резолуцију 1244 и српском народу омогуће да гласају на Косову и Метохији.

Председница Заветника нагласила је да је Русија најважнији стратешки савезник Србије у очувању КиМ и спречавању да лажна држава постане део међународног поретка. Ђурђевић је оценила потпуно неприхватљивим захтев амбасадора САД у Београду Кристофера Хила да Србија прекине сваку сарадњу са Русијом, оценивши да се ради и о директном покушају мешања у политику Републике Србије. Казала је и да Национално окупљање представља најчвршћу политичку гаранцију да после избора Србија неће примењивати француско-немачки план о признању тзв. Косова, неће уводити санкције Русији и неће наставити са политиком приближавања НАТО-у.

Обе стране су се сагласиле да је очување традиционално пријатељских српско-руских односа у стратешком интересу обе земље и истакли спремност да наставе са још интензивнијим политичким деловањем у том правцу.

Национално окупљање

Share on whatsapp