Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Како би изгледао државни буџет да су Двери на власти?

Данас живимо у времену најављеног новог таласа поскупљења цене струје и гаса од Нове године, у времену цунамија поскупљења у последњих годину дана – основних животних намирница, горива, огрева, лекова, закупнина станова и кредитних рата, и то за више од 50%, а не у висини званичне инфлације од 13%, као и у времену других проблема, од проблема студентског смештаја преко штрајка просветних радника до повећања незаразних хроничних болести.

    Да ли у том времену, у коме је инфлација одавно појела повећања плата и пензија, приоритети треба да буду: пут Ниш-Мердаре док се у Тирани формира Велика Албанија, национални и други нови фудбалски стадиони у укупној вредности од милијарду евра, ново субвенционисање страних фирми без икакве транспарентности и анализе коме колико иде и са којим ефектима или 150-200 милиона евра годишње за плаћање судских казни, трошкова и пенала?

Да ли ће се наставити распродаја стратешких привредних и природних богатства која су могла бити стављена у функцију домаћег економског развоја, попут ПКБ-а или Комерцијалне банке, да ли ће нестручни и корумпирани менаџмент са купљеним дипломама, попут ЕПС-а, наставити да води јавна предузећа, за шта нам није била потребно да плаћамо експертизу консултантске куће из Норвешке и да ли ће се наставити са јачањем увозничког лобија и увоза свега што у Србији можемо и сами да производимо?

Потпуно је погрешно и смањење буџета за развој квалитета и доступности здравствене заштите и превенцију и контролу водећих хроничних незаразних обољења, као и изградња Центра за вештачку интелегенцију док пола државе нема канализацију нити је решено питање отпадних вода и заштите од загађења ваздуха.

Нажалост, буџет за 2023. годину нам говори да се ради само о наставку економске политике Суперхика из култног стрипа „Алан Форд”, који је позант по томе што отима сиромашнима и даје богатима, док у нашем случају власт одузима сиромашним нашим грађанима, а даје богатим странцима.

Уместо свега набројаног, Српски покрет Двери сматра да приоритети у буџету за 2023. годину треба да буду: исправљање социјалних неправди из прошлости код оштећених радника, пензионера, банкарских клијената, као и помоћног и техничког особља у јавним службама. Морају се помоћи социјално угрожени – незапослени, особе са хендикепом и презадужене и сиромашне породице.

Наш предлог садржи и бесплатне ваучере за основне животне намирнице домаћих произвођача, социјални додатак за енергенте и повећане трошкове живота, помоћ за отплату стамбених кредита, али и забрану искључења струје приватним лицима до 1. маја 2023. године.

Оно што поздрављамо јесте повећање примања за војнике, али то мора да важи пре свега за просветне и здравствене раднике, али и за полицајце и социјалне и културне раднике.

Ми у први план желимо да ставимо домаћи економски интерес: домаћег произвођача, прерађивача, трговца и потрошача, домаће банке, домаћу привреду и пољопривреду, извоз, куповину домаћих производа и улагања из дијаспоре.

Потребна нам је и пореско-административна реформа, односно укидање обавезног плаћања чланства у Привредној комори Србије; реформа пореске политике у корист породичних људи: смањење пореза на зараде и пореза на имовину приликом ступања у брак и са добијањем сваког детета; повећање пореза на луксуз и ослобађање од пореза на добит за све домаће предузетнике који улажу у производњу и ново запошљавање, а смањење пореза на зараде за све који исплаћују веће плате.

Доживели смо пандемијско и украјинско отрежњење. Сада поново сви схватамо важност националне државе и привреде, робних резерви, замене увоза домаћом производњом, енергетске и прехрамбене безбедности, војне моћи… Сада многи боље разумеју идеју Двери о економском патриотизму.

Инфослужба Двери

Обраћање Бошка Обрадовића можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: