Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Како би изгледао државни буџет да су Двери на власти?

Данас живимо у времену најављеног новог таласа поскупљења цене струје и гаса од Нове године, у времену цунамија поскупљења у последњих годину дана – основних животних намирница, горива, огрева, лекова, закупнина станова и кредитних рата, и то за више од 50%, а не у висини званичне инфлације од 13%, као и у времену других проблема, од проблема студентског смештаја преко штрајка просветних радника до повећања незаразних хроничних болести.

    Да ли у том времену, у коме је инфлација одавно појела повећања плата и пензија, приоритети треба да буду: пут Ниш-Мердаре док се у Тирани формира Велика Албанија, национални и други нови фудбалски стадиони у укупној вредности од милијарду евра, ново субвенционисање страних фирми без икакве транспарентности и анализе коме колико иде и са којим ефектима или 150-200 милиона евра годишње за плаћање судских казни, трошкова и пенала?

Да ли ће се наставити распродаја стратешких привредних и природних богатства која су могла бити стављена у функцију домаћег економског развоја, попут ПКБ-а или Комерцијалне банке, да ли ће нестручни и корумпирани менаџмент са купљеним дипломама, попут ЕПС-а, наставити да води јавна предузећа, за шта нам није била потребно да плаћамо експертизу консултантске куће из Норвешке и да ли ће се наставити са јачањем увозничког лобија и увоза свега што у Србији можемо и сами да производимо?

Потпуно је погрешно и смањење буџета за развој квалитета и доступности здравствене заштите и превенцију и контролу водећих хроничних незаразних обољења, као и изградња Центра за вештачку интелегенцију док пола државе нема канализацију нити је решено питање отпадних вода и заштите од загађења ваздуха.

Нажалост, буџет за 2023. годину нам говори да се ради само о наставку економске политике Суперхика из култног стрипа „Алан Форд”, који је позант по томе што отима сиромашнима и даје богатима, док у нашем случају власт одузима сиромашним нашим грађанима, а даје богатим странцима.

Уместо свега набројаног, Српски покрет Двери сматра да приоритети у буџету за 2023. годину треба да буду: исправљање социјалних неправди из прошлости код оштећених радника, пензионера, банкарских клијената, као и помоћног и техничког особља у јавним службама. Морају се помоћи социјално угрожени – незапослени, особе са хендикепом и презадужене и сиромашне породице.

Наш предлог садржи и бесплатне ваучере за основне животне намирнице домаћих произвођача, социјални додатак за енергенте и повећане трошкове живота, помоћ за отплату стамбених кредита, али и забрану искључења струје приватним лицима до 1. маја 2023. године.

Оно што поздрављамо јесте повећање примања за војнике, али то мора да важи пре свега за просветне и здравствене раднике, али и за полицајце и социјалне и културне раднике.

Ми у први план желимо да ставимо домаћи економски интерес: домаћег произвођача, прерађивача, трговца и потрошача, домаће банке, домаћу привреду и пољопривреду, извоз, куповину домаћих производа и улагања из дијаспоре.

Потребна нам је и пореско-административна реформа, односно укидање обавезног плаћања чланства у Привредној комори Србије; реформа пореске политике у корист породичних људи: смањење пореза на зараде и пореза на имовину приликом ступања у брак и са добијањем сваког детета; повећање пореза на луксуз и ослобађање од пореза на добит за све домаће предузетнике који улажу у производњу и ново запошљавање, а смањење пореза на зараде за све који исплаћују веће плате.

Доживели смо пандемијско и украјинско отрежњење. Сада поново сви схватамо важност националне државе и привреде, робних резерви, замене увоза домаћом производњом, енергетске и прехрамбене безбедности, војне моћи… Сада многи боље разумеју идеју Двери о економском патриотизму.

Инфослужба Двери

Обраћање Бошка Обрадовића можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: