Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Позив на саборност

Говор народног посланика и председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића на народном скупу за одбрану КиМ

Желим да се захвалим свим организаторима и учесницима овог народног скупа за одбрану Косова и Метохије, свим патриотским парламентарним и ванпарламентарним политичким странкама, родољубивим удружењима грађана и наравно српској омладини која је и пре неко вече осветлила образ Београда када је бранила Косово и Метохију овде на централним београдским улицама. Ми имамо једну велику патриотску обавезу – да изразимо солидарност са Србима на Косову и Метохији, како северно, тако, да не заборавимо, и јужно од Ибра, који су изнова угрожени од исте оне коалиције сепаратистичких власти у Приштини и бивше терористиче УЧК и њихових бројних западних спонзора и ментора који праве другу албанску државу на Балкану већ деценијама уназад.

Ми смо испред Председништва Србије зато што знамо шта је политика сепаратистичких албанских власти у Приштини, знамо шта је политика колективног Запада, али не знамо шта је политика актуелне власти у Београду. Односно, знамо да је све што су радили по питању КиМ у последњих десет година било погрешно, противуставно, штетно и катастрофално за српски народ и државу на КиМ. Једини начин да ми сачувамо КиМ у саставу Србије јесте да се промени погрешна политика према КиМ која траје већ пуних десет година. Тек када су дошли у потпуни дипломатски ћорсокак, тек када су Албанци почели да улазе на север КиМ, где их никада није било пре доласка СНС-а на власт, тек када су изгубили у свим преговорима у Бриселу, тек када су доживели 0:15 пораз у свим досадашњим преговорима, тек онда су се сетили онога што ми из патриотске, државотворне опозиције причамо годинама уназад и направили су два потеза која смо ми поздравили. Први је излазак из сепаратистичких институција лажне државе Косово свих представника Срба и други је захтев да се на КиМ врати до хиљаду припадника српског државног особља, пре свега војске и полиције, што нам гарантује Резолуција 12 44 СБ УН. Шта ми закључујемо из тога? Да је њихова политика 10 година била погрешна, а да је политика патриотске и државотворне опозиције била исправна. Није довољно да станемо само на ова два потеза, мора да се иде даље да бисмо вратили Косово и Метохију у пуни уставно-правни поредак Србије, што је наш најважнији државни и национални циљ у 21. веку.

 

Шта би данас урадио свако од вас да је на челу државе? Да ли је угрожено Косово и Метохија, да ли је угрожена Република Српска, да ли су угрожени Срби у региону, да ли је држава угрожена на различите начине, да ли нам се прети, да ли нас уцењују из Брисела да морамо да признамо лажну државу Косово, да морамо да уведемо санкције Русији, да морамо да организујемо геј параде, да морамо ово или оно? Сваки нормалан патриота би сазвао све честите, поштене и патриотски оријентисане угледне главе овога народа, све државотворне политичке странке и удружења, СПЦ, угледне српске интелектуалце и заједнички сео да договори одговор на ове нападе на српску државу који једино може бити успешан ако буде саборан, ако буде јединствен, ако буде заједнички.

Зашто ми сумњамо у ову власт и председника Републике? Зато што то не ради, зато што је приватизовао питање Косова и Метохије као и све друге теме у Србији. Није Србија Александар Вучић и није Косово и Метохија Српска листа! Зашто још увек, усред овако тешке кризе, не заседа Народна скупштина Републике Србије? Зашто на дневном реду није тема КиМ? Шта преговарате иза сцене? Шта је садржај француско-немачког предлога? Шта намеравате поново да нам на мала врата овде представите као вашу велику победу од 5:0? Каква Заједница српских општина у независном Косову? Дошо је време да се настави путем који патриотска опозиција заступа годинама уназад. То значи:

  1. Поништавање противуставних споразума, Бриселског и Вашингтонског;
  2. Враћање институција државе Србије на КиМ, пре свега на север КиМ, где мора да се обнови све оно што смо имали пре Бриселског споразума и 2013. године – српска полиција, правосуђе, цивилна заштита и све што ће заштити Србе на КиМ;
  3. Да се прекину штетни преговори у Бриселу и да се тема КиМ врати у СБ УН, где имамо савезнике у Русији и Кини и где никада неће бити донета ниједна одлука која је на штету наших националних и државних интереса.

 

Обраћате се онима који су вас бомбардовали, који су нам окупирали део државне територије, не обраћате се оним државама које нису признале независно Косово, а то је две трећине човечанства. Зато мора да се пошаље писмо председнику Русије и Кине и свим државама света које нису признале независно Косово, да спрече улазак лажне државе Косово у СБ УН. Тог писма нема и зато сте нам сумњиви, Вучићу, зато што играте игре још увек, зато што тргујете овим народом, зато што приватизујете свако наше национално и државно питање. Прошло је време да Александар Вучић о свему одлучује, дошло је време да се формира Национални савет угледних Срба, државотворних и патриотских странака и организација који ће заједнички донети одлуку о новој националној платформи за решавање српског националног питања на Балкану. Не може друга албанска држава на Балкану, а да буде забрањено Републици Српској и Србији да се уједине. Ако хоћете јединствену Босну и Херцеговину, онда мора и јединствена Србија са Косовом и Метохијом у свом саставу.

Нама више никакви страначки и лични интереси нису потребни. Свако ко гура себе, ко гура лични и страначки интерес, поставља себе изнад овога народа и овог тешког тренутка треба да се склони, а овде треба да дође тај саборни начин размишљања, да ми само заједно, уједињене патриоте без обзира на наше идеолошке и политичке разлике, можемо да се изборимо за одбрану Косова и Метохије.

Зато је ово само први народни скуп за одбрану КиМ, а већ следеће недеље, прво на Косову и Метохији, и северно и јужно од Ибра, да подржимо нашу браћу и сестре, а онда овакви скупови да се организују у свим градовима и општинама у Србији, у региону и широм српског расејања. Да покажемо колико нам је стало до КиМ, да покажемо да нисмо ми она деца коју су захватиле неке западњачке реке, него да смо ми још увек они Срби који знају да држе до свог достојанства, до својих националних и државних интереса, до своје свете земље и до својих светиња. Зато настављамо овај наш велики национални покрет и не дамо светиње.

Цео говор Бошка Обрадовића можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: