Српски Покрет Двери - Лого

Двери Горњи Милановац: Превенција и спремност пали на испиту

*Извор фотографије: РИНА

Морамо да се запитамо да ли је до овога требало да дође? Да ли смо урадили све што смо могли да предупредимо немиле догађаје?

Временске непогоде се, на жалост, догађају. Ова последња која је задесила житеље наше општине на сву срећу није имала теже последице, мислимо пре свега на људске жртве. Чињеница је ипак да су страдала домаћинства, да су мештани Богданице и Дружетића остали без путева, срушени су мостови, поплављена домаћинства, страдала је стока, воћњаци и њиве су уништени. Челници општине су прогласили ванредно стање, обилазе редовно, доводе и доводиће министре, њима је бар то лако и корисно. Санираће се путеви, направити нови мостови, исплатити одштета мештанима, у то ни мало не сумњамо. Тако и треба да буде.

Ипак морамо да се запитамо да ли је до овога требало да дође? Да ли смо урадили све што смо могли да предупредимо немиле догађаје?

Река Каменица припада сливу Западне Мораве. Не тако давно наша општина је била део једног озбиљног пројекта који је финансирала држава и Европска унија, а била је укључена и мисија УН-а.

Челници осамнаест градова у сливу реке западне Мораве, су се састали у јуну прошле године у Врњачкој Бањи и потписали Споразум о међуопштинској сарадњи у циљу обезбеђивања адекватне превенције и спремности да правовремено реагују у случају катастрофа изазваних поплавама, земљотресима и клизиштима. Помињали су се опет неких скоро два милиона евра, тренинг центри, обука и опремање јединица цивилне заштите. На оним сликама из Богданице се и виде неке униформе, додуше само код командног кадра.

Још у фебруару 2017. су представници ових општина и градова у Краљеву потписали Протокол о сарадњи, а у циљу смањења ризика, брзог одговора и опоравка након елементарних непогода и других опасности.

У јулу исте године на састанку у Чачку је договорено да смањење ризика од поплава бујичних потока буде први пројекат на коме ће радити заједнички тим градова и општина слива Западне Мораве.

Прва заједничка активност локалних самоуправа у сливу Западне Мораве била је организација волонтерске акције назива „100 као један”. Она је требало да се спроведе истог лета уз помоћ ЈВП Србијаводе и градских и општинских комуналних предузећа.

„На сто најкритичнијих тачака на водотоковима другог реда на сливу Западне Мораве што укључује и велике подсливове на великом сливу Западне Мораве, организоваћемо исте акције волонтерског чишћења река где ће нам техничку помоћ пружити ЈП Србијаводе као и локална јавна предузећа“, најавио је том приликом Здравко Максимовић, секретар стручног тима протокола “Слив Западне Мораве”.

По обичају мало се каснило. У фебруару 2018. године, а у склопу обележавања 1. марта Дана цивилне заштите, у нашој општини организоване су две волонтерске акције, која су додуше сада назване „101 као један“!? Требало је да се ради на чишћењу корита Деспотовице на две „најкритичније“ локације у Млаковцу и 500 метара уз магистралу према Београду.

Наредне 2019. године у мају месецу организована је и трећа акција, овога путе названа „102 као један“ у селу Драгољу. Подсећања ради, то је било након невремена и поплава које су задесиле Трудељ, Драгољ и околину у јулу 2018. Додуше воде ових села не припадају сливу Западне Мораве. Али добро, важно је да су водотокови очишћени.

И то је то, толико о волонтерима, цивилној заштити, униформама са еполетама, заједничкој акцији, донацијама…

Можете да се правдате и кривицу пребацујете на немарне мештане и случајне пролазнике. Можда су нам криви и волонтери, недовољно их је било. Само се питамо – а како имате довољно волонтера када треба изаћи на гласачка места и гласати? Можда би требало да пробате са капиларним и сигурним гласовима…

Инфослужба ОО Двери Г. Милановац

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: