Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Изградити мрежу асфалтираних сеоских путева у Србији

Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да се та партија залаже за изградњу мреже асфалтираних сеоских путева у Србији, за шта би било потребно око 2,8 милијарди евра. 

      Обрадовић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије најавио да ће Влади Србије препоручити то улагање као приоритетни пројекат који би поред осталог смањио исељавање младих из сеоских подручја, помогао привредни раст земље и појачао безбедност државе.

„Уместо 10 нових фудбалских стадиона који су били потпуно непотребни и који су бацили наше паре у бунар, могли смо да тај новац уложимо у сеоску путну инфраструктуру и да свака општина у Србији добије више стотина километара новог сеоског асфалтног пута. Зар то није већи приоритет од националног стадиона и 10 нових фудбалских стадиона широм Србије?“, питао је Обрадовић. 

Он је истакао да би изградња сеоских асфалтних путева „смањила исељавање младих људи у велике градове и иностранство, био би створен бољи амбијент за останак људи на селу. Запарложена домаћинства би се лакше обновила, било би увећано интересовање за куповину напуштених имања, старији суграђани брже би долазили до здравствених центара, био би побољшан развој угоститељства и туризма“.

Додао је да би изградњом ове путне инфраструктуре до фарми, воћњака и свих других привредних и пољопривредних погона био очуван економски и прехрамбени суверенитет земље, а била би побољшана и безбедност државе посебно у рубним подручјима.

Посланик Двери Милован Јаковљевић је казао би да би у 110 општина по 400 километара сеоских асфалтних путева ширине три метра, пореске обвезнике Србије коштало 2,8 милијарди евра.

Он сматра да уколико сви порески обвезници плаћају 4,6 милијарди евра за изградњу београдског метроа, држава може да се задужи и за 2,8 милијарди евра да би половина становнииштва која живи у сеоским, маргиналним подручјима, често пограничним, где је насељеност мала, добила асфалтиране сеоске путеве. 

„Народ и држава се не бране само пушком, већ и храном и то здравом, а да би се дошло до ње предуслов је инфраструктура“, рекао је Јаковљевић. 

По његовим речима, локалним самоуправама би била потребна помоћ државе да би могле да изграде те путеве иако су они у надлежности градова и општина.

Јаковљевић је казао да је помоћ неопходна јер су локалне самоуправе закинуте за средства из буџета по Закону о финансирању локалних самоуправа где им следује буџетски износ од 1,7 одсто укупног БДП-а државе, па тако, уместо 111 милијарди динара, добијају 33 милијарде.

„Рубни погранични делови државе се бране народом кога ће бити тамо где постоје сеоски асфалтирани путеви. Да стигне до свих делова где се обавља нека привредна активност. На тај начин Србију би демографски подигли, економски, безбедносно, еколошки, образовно. Ако је власт наследила јавни дуг од 15,1 милијарде евра, а сад се процењује да је 34,2 милијарде, зашто да се не задужимо још 2,8 милијарди да се очува Србија?“, питао је Јаковљевић.

*Извор: Бета 

 

Видео прилог са конференције за медије можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: