Српски Покрет Двери - Лого
Search

ИНТЕРВЈУ Бошко Обрадовић: Тражимо оставке Вучића, Владе Србије и ванредне изборе на свим нивоима

“Тражимо оставке Александра Вучића и целе Владе, као и ванредне изборе на свим нивоима. Немамо ништа против повећања цензуса, али се то не ради пред изборе”, каже у интервјуу за “Нову” Бошко Обрадовић, лидер Двери. Он за наш лист говори и о томе ко би за његов покрет био прихватљив коалициони партнер и да ли би попут Милоша Јовановића прихватио реплику средњовековног мача од министра Милоша Вучевића. Коментаришући милионске донације СПЦ наводи да та црква као “најважнија национална установа” и треба да има посебну подршку од државе.

Александар Вучић је рекао да само један из опозиције треба да тражи изборе и да ће их добити. Хоћете ли ви да их тражите?

Тражимо оставку председника Републике Александра Вучића и комплетне Владе Србије, као и ванредне изворе на свим нивоима, још од 27. фебруара када је Вучић у Бриселу прихватио да спроводи противуставни француско – немачки споразум о признању лажне државе Косово.

Вучић је недавно најавио повећање изборног цензуса на пет одсто за странке, а седам одсто за коалиције. Очекујете ли да ће се то догодити и како би то могло да се одрази на Двери?

Српски покрет Двери бележи константан раст рејтинга после прошлогодишњих избора захваљујући управо скупштинским наступима и нашим новим кампањама као што је „Једна је мајка“, која је посвећена обнови и унапређењу стања у свим породилиштима у Србији, бољој медицинској услузи и свакој другој врсти помоћи трудницама и породиљама. Такође, Двери су данас једина активно присутна политичка организација на терену која свакодневно држи штандове широм Србије и комуницира са грађанима. Немамо никакав проблем са повећањем цензуса, с тим што сматрамо да је реформа изборног система у демократским земљама ствар договора између власти и опозиције, као и да се никада не врши уочи избора и важи не за прве већ за друге следеће изборе.

Уколико распише изборе, ко је из опозиције за вас прихватљив коалициони партнер?

Ми већ имамо одличну сарадњу унутар државотворног блока патриотске опозиције, где бих посебно издвојио Српску странку Заветници, на челу са Милицом Ђурђевић Стаменковски и Покрет за обнову Косова и Метохије на челу са проф. др Милошем Ковићем. Лично сматрам да патриотска опозиција на следеће изборе на свим нивоима треба да изађе уједињена у један заједнички предизборни блок који би добио најмање између 15 и 20 одсто гласова, а самим чином формирања постао највећа опозициона политичка снага и друга политичка опција у Србији.

Министар одбране Милош Вучевић уручио је реплике српских средњовековних мачева полазницима 12. класе Високих студија безбедности и одбране, а примили су их и посланица СНС Сандра Божић и посланик Новог ДСС Милош Јовановић. Како то коментаришете? Како бисте поступили да сте на месту Јовановића?

У нормална времена је нормално да се политичари стално усавршавају у послу којим се баве, као што сам и сам прошле године завршио мастер студије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Ово се посебно односи на високе студије безбедности при Министарству одбране, али ово данас нису нормална времена нити ова власт води државу на исправан начин. Зато бих избегао тако нешто у корумпираном систему који су садашњи властодршци потпуно укаљали и обесмислили.

На десетине милиона евра је последњих година Влада Србије донирала СПЦ само за изградњу Храма Светог Саве, а милионе је добила и по разним другим основама. Крајем јуна из текуће буџетске резерве издвојено је још четири милиона евра. Да ли је то за вас прихватљиво, нарочито имајући у виду да се тешко оболела деца из Србије лече СМС порукама?

Колико ми је познато, држава је увек подржавала све традиционалне верске заједнице у Србији, а не само СПЦ, и то тако и треба да буде. СПЦ је најстарија и најважнија национална установа српскога народа и треба да има посебну пажњу и подршку од стране државе.

Ситуација на Косову је напетија него икад у последњих 10 година, учестала су хапшења Срба, а Аљбин Курти не попушта под захтевима међународне заједнице. Шта урадити, а да не дође до озбиљних сукоба?

Да ли то значи да Срби и држава Србија треба да попусте и да се одрекну дела своје државне територије? Никада у српској историји није било лако бити Србин, и опстајати на овој геополитичкој раскрсници на којој смо изградили нашу кућу. Албанске вође, уз константну подршку западних центара моћи, неће стати док не формирају Велику Албанију, која представља огромну безбедносну претњу не само за Србију већ и за друге земље у окружењу, као што су Грчка, С. Македонија и Црна Гора.

До нас је да не признамо лажну државу Косово и да се боримо за реинтеграцију КиМ у пуни уставно – правни поредак државе Србије. За то су нам потребни савезници, а то је више од половине држава света које нису признале косовску независност и које поштују наш територијални интегритет и суверенитет. Геополитичке промене које су у току донеће и преиспитивање досадашње политике према КиМ од стране појединих западних држава, као што је то већ случај у Мађарској или Немачкој, где је једна парламентарна политичка странка затражила да Бундестаг повуче признање лажне државе Косово.

Утисак је да је десница никад тиша, бар што се тиче Народне скупштине. Зашто је то тако?

Посланичка група Српски покрет Двери – Патриотски блок је најактивнија посланичка група у новом сазиву Народне скупштине, што се види већ по броју предатих иницијатива у скупштинску процедуру. Предали смо више од 40 различитих предлога измена и допуна закона, резолуција, декларација, препорука Влади Србије или захтева за формирање скупштинских анкетих одбора и комисија. Тако смо грађанима показали шта бисмо ми радили да смо данас на власти. Уз то, народни посланици Двери редовно држе конференције за медије, примају грађане у посланичком клубу, говоре у пленуму и на седницама скупштинских одбора, а поставили смо и велики број посланичких питања у име грађана чији се проблеми не решавају.

*Извор: Нова 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: