Српски Покрет Двери - Лого

Јаковљевић: Одговор Стефану Кркобабићу, борцу за декриминализацију лаких дрога

Млади политичар опште праксе, Стефан Кркобабић, је елоквентан и речит млад човек, кога су немилосрдно гурнули у високу политику као голобрадог младића, ни кривог ни дужног. Са само 23 године бавио се Привредном комором, а мало касније руководио је ЈП „Стара планина“, да би га у тридесетим дочекао одговоран посао на позицији потпредседника Народне скупштине РС. У најновијем сазиву републичке Скупштине, шеф је посланичког клуба партије која брине о пензионерима, пољопривредницима и пролетерима под називом „Солидарност и правда“.

     Некада о овим друштвеним групама бринуо се Стефанов деда Јован (лака му црна земља), а данас се брине тата Милан. Милан се посебно бринуо о пензионерима и као такав остаће упамћен по чувеним изјавама да пензије морају да прате раст плата, а када је Влада Александра Вучића одлучила да умањи пензије, ћутао је „за све паре“. Милан Кркобабић остаће упамћен и по изјави: „Ко не гласа за Вучића, нека не чека поштара!“

Његови трагови још су приметни у руковођењу Поштом Србије. Таман када су поштари одахнули, бригу о селу и сељацима преузео је Кркобабић сениор. Збуњени сељаци су били у неверици, уз питање и коментар: „Шта то кандидује човека који живи на београдској калдрми, а пољопривредне производе видео је једино на пијацама или у продавницама, да брине о српском селу?!“

Само именовање Милана Кркобабића на чело Министарства за бригу о селу, не показује само небригу, већ и елементарно непоштовање према селу и сељацима. Буџет Министарства за бигу о селу је изгласан и он износи око 1.448.000.000,00 од чега је 500.000.000,00 опредељено за куповину сеоских кућа, као и 500.000.000,00 за помоћ задругарству. На основу искуства свих претходних година, буџетска средства којима су спровођене ове две активности, потрошена су, а нису дала позитивне резултате.

Приликом образлагања амандмана у Скупштини РС, тражио сам да се средства са ових позиција буџета распореде за куповину пољопривредног земљишта, како би млади људи били у обавези да земљу обрађују, производе новостворену вредност, као и да се део новца усмери за куповину противградних ракета и повећање принадлежности противградним стрелцима. Овакав став оправдао сам чињеницом да новац који „бацамо“ за задругарство, које се заснива на комунистичко-пролетерском контексту, је погрешно, а осим тога отвара простор за непотизам, популизам и малверзације. Сматрам да сеоске куће, које се додељују младим брачним паровима, нису решење, јер се често претварају у викенд куће, које служе за излетиште, а не за живот и рад младих!

На ове моје аргументе, млађани Стефан Кркобабић кроз спиновану реплику пуну демагогије и изврнутих речи, оптужио је Српски покрет Двери да је против села, задругарства и подршке младима, наводећи да се задругарством највише приближавамо европском концепту.

У скупштинском пленуму није ми дозвољено да одговорим, па то чиним овим путем. Двери су за подршку младима, селу и задругарству, али нису за бацање новца пореских обвезника! Када је задругарство у питању, молио бих оба Кркобабића да ми одговоре:

 • Ко су власници задруга и у каквим су пословно-политичким односима са актуелном влашћу?
 • Где можемо видети списак свих донираних задруга, којима је поклоњен наш новац?
 • Са колико новца је потпомогнуто 207 задруга?
 • Колико задруга је забрављено и затворено, а колико још увек активно?

 

Када су у питању млади људи и додела сеоских кућа, имам неколико питања:

 • Зашто су претходни власници сеоских кућа напустили своја огњишта?
 • Да ли уопште знате шта је предуслов за опстанак људи на селу и шта је то одрживи развој села?
 • Каква кућа и колика окућница могу да се купе за 1,2 милиона динара?
 • Колико новца је потребно младим људима да оронуле сеоске куће, окућнице и инфраструктуру, из девастираног доведу у функционално стање?
 • Колико ће новца бити потребно младим људима да покрену пољопривредну производњу?
 • Kада великим трудом и напором млади људи нешто и произведу, ко им гарантује да ће та производња бити рентабилна?
 • Ко ће тако задуженим људима гарантовати откуп и минималну тржишну цену?
 • И на крају, ко ће тим људима вратити изгубљено време, новац и више година мукотрпног и тешког рада?

 

Мој закључак је да се села празне, а Министарство за бригу о селу је измишљено само како би се продужила власт са позиције министра династије Кркобабић, док у пракси наведено министарство нема апсолутно никакву улогу, осим беспотребног трошења новца свих грађана Србије на министарску администрацију.

И на крају, као љубитељ квиза „Слагалица“, а посебно игре „Асоцијације“, немоћан сам да увежем изјаву млађаног Кркобабића, коју је на запрепашћење свих дао у скупштинском пленуму о декриминализацији лаких дрога, са селом, младима, задругама, пензионерима и пролетерима.

Милован Јаковљевић

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: Влада Србије

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: