Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Фискални савет потврдио ставове Двери – неселективна државна помоћ грађанима и привреди била расипничка

Извештај о раду Фискалног савета за 2021. годину, поднет Скупштини Србије, показао је да су тачне све тврдње Двери по којој је неселективна помоћ грађанима и привреди убрзала инфлацију, да су ефекти на потрошњу и увећање буџета били минорни, а да највећи узрок сиромаштва и социјалних разлика представљају неправедни порези у Србији. Порески систем на исти начин третира и сиромашне и богате, јер опорезивање у Србији не познаје пореско ослобођење породица са децом и издржаваним лицима, као и што је и основица неопорезивог дела дохотка изузетно ниска.

     Настављајући да се баве питањима јавних финансија и остварењем контролне функције над радом независних институција, народни посланици Посланичке групе Двери – Патриотски блок су на седници скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава изнели своје оцене Извештаја о раду Фискалног савета за 2021. годину.

По тим оценама Влада је водила погрешну економску и фискалну политику, а огромно увећање јавног дуга и мањак у фискалним приходима угрозили су економску стабилност, развој државе и добробит наредних генерација.

У више од 20 анализа, оцена, извештаја и препорука различитим органима које је Фискални савет радио током 2021. године, потврђено је да је државна помоћ, која је и 2020. и 2021. године дата привреди, била неселективна, да је она морала бити усмерена ка најугроженијим привредницима, као и најосетљивијим категоријама становништва, уместо што је исплаћена помоћ била линеарна и једнака за све. Због тога је Влада у првој „пандемијској“ 2020. години, уместо што је за неселективну помоћ привреди и становништву потрошила читавих 8% буџета (око 4 милијарде евра), исти ефекат могла да постигне и са 2 милијарде евра мање.

Мањак у буџету на крају 2021. године износио је 4,1% бруто друштвеног производа (БДП), а то је било чак 40% више од онога што је предвиђао буџет, док је јавни дуг износио 51.7% БДП-а, при чему је буџет био недовољно транспарентан, а буџетске резерве су се трошиле неоправдано. Преко Канцеларије за јавна улагања субвенционисана су путарска предузећа као и Министарство одбране, а Фискални савет закључује да је расход од чак 1,5 милијарде евра остао неразјашњен.

Мере које је у својим препорукама Фискални савет предложио Влади се нимало не разликују од пакета економско – социјалних мера за угрожено становништво које је још јула ове године Влади предложио Српски покрет Двери. Мере које предлаже Фискални савет морају се коначно применити само на најугроженије – привреду и становништво које је највише погођено пандемијом. Те мере према Фискалном савету треба да буду – ванредна новчана давања најугроженијем становништву, док помоћ привреди мора да буде селективна јер је непримерено да се сви порески обвезници задужују да би финансирали радна места у успешним предузећима. Примера ради, исплата по 100 евра свим грађанима створила је дефицит од чак 600 милиона евра у буџету (изградња Моравског коридора од Појата до Прељине износио је 800 милиона евра, док је Клинички центар у Нишу коштао 50 милиона евра). Једнократне исплате у 2021. години (предизборна година) су грађане Србије коштале готово милијарду евра, а овај су новац грађани Србије најпре добили, а потом ће морати да га враћају са каматом.

Дотације становништву, по налазу Фискалног савета, имају тек незнатан утицај на повећање БДП, јер се уз повећану наплату пореза тек 10% ових средстава враћа у буџет. Фискални савет је утврдио да је исплата по 100 евра свим пунолетним грађанима утицала на бруто друштвени пороизвод са само 0,2%, док је исплата овог новца износила 1,3% БДП. Такође, и све анализе показују да се Влада тј. Министарство финансија веома олако задуживали, а да прецизни износи нису утврђивани буџетом, па чак ни у Завршном рачуну.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: