Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Партијске смене директора, прогон проф. Кавчића и економско уништење професора универзитета су слика српске просвете

О стању у образовању и просвети у Србији јасно говоре чињенице о ниској функционалној писмености ђака и знању студената, о епидемији насиља у школама, о урушеном ауторитету наставника и професора, прескупим а неквалитетним ђачким и студентским екскурзијама, о уџбеницима које штампају страни издавачи а скупо плаћају родитељи, о непостојању међународне акредитације и адекватне контроле квалитета студијских програма на универзитетима, као и податак да је за 2023. годину из буџета за образовање предвиђено издвајање од 3,5% БДП, што је најниже у односу на све европске земље. 

     О образовању у Србији још сликовитије говоре два скорашња догађаја – први је протест мештана села Омољица због одбијања Покрајинског секретаријата за образовање да се Владимир Ристић, успешни и омиљени дугогодишњи директор Основне школе „Доситеј Обрадовић“ поново изабере на то место. Други је одлука редакције НИН-а да се награда за „Личност године“ додели проф. др Алеку Кавчићу и његовој Фондацији који воде борбу за бесплатне уџбенике за све ђаке основних школа у Србији. И најзад, стање у високом образовању и однос власти према Универзитету, а пре свега према државним универзитетима илуструје податак да је основица зарада у високом образовању за 2023. годину према Закључку Владе од 29.12.2022. године најнижа од свих запослених у јавним службама и износи 3.923,07 дин. Чак и запослени у основном и средњем образовању, чија су примања нижа од републичког просека имају више коефицијенте зарада у односу на професоре државних универзитета.

Партијско заробљавање основног и средњег образовања довело је до тога да јако тешко, а ускоро ће бити и немогуће, да директор школе буде изабран уколико није члан СНС-а или нема подршку партијске номенклатуре управа за образовање. Следећи корак урушавања школства биће, ако већ није, партијска подобност наставника у основним и средњим школама.

Агонија коју проф. Кавчић свакодневно пролази у правом рату и судским процесима са страним издавачима школских уџбеника, у чије се интересе вредне 150 милиона евра годишње усудио да дирне својим бесплатним уџбеницима, јасно говоре о заробљености овог тржишта и незаинтересованости Министарства просвете да ову борбу подржи.

Измене Закона о уџбеницима којим је посланичка група Српски покрет Двери – Патриотски блок тражила бесплатне уџбенике за све ученике школа у Србији, већ шести месец председник Скупштине Владимир Орлић не жели да стави на изјашњавање пред народне посланике. 

О односу према високом образовању говори не само да Министар финансија предлаже најмање основице за обрачун зараде у високом образовању, већ и то што Државна ревизорска институција и Буџетска инспекција, погрешно примењујући закон, кажњавају факултете забрањујући им да запосленима исплаћују не само средства добијена од Министарства просвете, већ и сопствена средства. Уместо да се баве преиспитивањем купљених диплома, трговином испитима, научним радовима за које је доказано да су плагијати и провером квалитета студијских програма, извршна власт креће у економско уништење и високог образовања, где ускоро због ниских примања, најбољи студенти неће желети да остају као наставни и научни подмладак.

Након упропашћавања основног и средњег образовања на реду је девастација и високог образовања у Србији. 

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: