Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Сиромаштво грађана Србије је директна последица огромне корупције

Из обимног Извештаја Агенције за спречавање корупције за 2021. годину, који су на скупштинском Одбору за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава разматрали народни посланици, из бројних података не може се видети најважнији – да се Србија гуши у корупцији због које су грађани све сиромашнији.

     И Европски завод за статистику – Еуростат, потврдио је да је у 2021. години Србија била четврта најсиромашнија држава у Европи, како по потрошњи, тако и по бруто домаћем производу по глави становника. И у индексу перцепције копрупције у 2021. години које је објавио Transparency international, резултати Србије су од 2013. године све гори, па се према степену злоупотребе носилаца јавних овлашћења налази на 96. месту, а од Србије су по корупцији гори само Украјина, БиХ, Молдавија и Албанија.

Подаци из Извештаја Агенције показују да су годишња средства за рад у 2021. години износила близу 300 милиона динара, да има 91 запосленог, а да су органи Агенције – Веће и директор у поступцима према јавним функционерима и политичким партијама донели близу 2000 решења, да је изречено 347 мера, од чега су 219 мере опомене, а да је због повреда обавезе пријаве имовине покренуто 134 прекршајна поступка и било 7 кривичних пријава. Преблаго поступање Агенције за борбу против корупције показује и чињеница из Извештаја да је у 2021. години покренуто 284 поступка и 11 ванредних провера за укупно 5616 функционера уписаних у Регистар имовине и прихода јавних функционера и да је изречено 219 мера опомене. У готово 2000 поступака о сукобу интереса у којима је Агенција за спречавање корупције одлучивала, у близу 400 случајева је утврђена повреда закона, у 280 случајева изречена је опомена без објављивања, а само у 10 решења Агенција за спречавање корупције је јавно објавила препоруку за разрешење са функције.

Како је могуће да је само 5.6% поступака против функционера Агенција покренула по службеној дужности и да је у више хиљада поступака изречено само 347 мера, од којих су највећи број опомене које се и не објављују. Овакво поступање Агенције доприноси управо подстицању и директно утиче на подстрекивање корупције. Пример овакве праксе је и одлука Агенције за спречавање корупције поводом прошлогодишњег скандалозног непотизма градоначелнице Ниша Драгане Сотировски чији је зет конкурисао код Градске стамбене агенције и добио јефтини „социјални“ стан, а одлуком је утврђено да је градоначлница „лакше повредила закон“, па је изречена мера опомене, која није објављена, а којом се градоначелница Сотировски обавезује да „убудуће поштује закон“. Оваква пракса Агенције потврђује да је функционер на власти недодирљив и да може да крши закон и богати себе и своју породицу без последица.

И део Извештаја Агенције који говори о сарадњи са локалним властима не показује да од 28 градова у Србији у 16 није усвојен план за борбу против корупције, нити су формирана антикорупцијска тела састављена од грађана, као и да су на овој црној листи Београд, Ниш и Чачак.

Овакво поступање и преблага казнена политика Агенције за спречавање корупције, изузетно мали број кривичних поступака за злоупотребу јавних овлашћења, корупцију и непотизам, заједно са (не)поступањем Комисије за контролу државне помоћи која од 2019. године нема извештај о трошењу државног новца, Комисије за јавне набавке и других независних институција, заједно са заробљеним тужилаштвом и великим делом политизованог правосуђа, је и учинило Србију корупционашким рајем и земљом најсиромашнијих грађана.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: