Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Србију ће власт споразумом са ММФ-ом и гаранцијама задужити за још 2.5 милијарде евра

Три закона којима се​ потврђују​ нова задужења Републике Србије била су предмет расправе посланика власти и опозиције на данашњој седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних финансија. Влада ће у име Републике Србије, уколико буду усвојени ови закони о потврђивању уговора о гаранцијама ЕБРД-у и зајму од ММФ-а, постати гарант тј. главни дужник, за преко 2,4 милијарде евра. 

    Приликом усвајања Закона о буџету децембра 2022. Године, министар финансија Синиша Мали је на све критике о претераном задуживању земље, одговарао да су јавне финансије Србије стабилне и изнео податак да БДП Републике Србије износи 60 милијарди евра. Одмах по усвајању буџета за 2023. годину Влада је издавала државне обвезницае у износу од 1,4 милијарди евра. Тиме је министар Мали потврдио да су и изнете чињенице о српским јавним финансијама чист фалсификат.

Двери су на седници Одбора оштро критиковале финансијске и правне елементе задужења од 43 милиона евра по Закону о потврђивању међународног уговора и гаранцији (обнова теретног возног парка Србије) са ЕБРД. По међународном уговору о зајму између ЕБРД банке и „Србија карго а.д.“ Србија ће бити гарант и главни дужник. У овом међународном споразуму нема елемената главног уговора, нема уговорене каматне стопе, нема​ износа камате ни рока отплате, нема износа приступне накнаде као што нема ни Стандарда општих услова EBRD чија су правила наметнути извор права за овај уговор.​ Уговор о гаранцији,​ поред плаћања дуга, предвиђа и додатне обавезе Србије – гаранта. Она мора код зајмопримца – а.д. Србија карго да спроведе Акциони план за корпоративно управљање. Ово је ко зна који у низу уговор којим Железница Србије и њена друштва-ћерке обнављају „теретни возни парк“ док су пруге, поготову на истоку и југу Србије најгоре у Европи, изливају се цистерне „Србија карго а.д.​ са амонијаком, страдају људи и не измешта се пруга којом цистерне пролазе кроз центар Ниша. Шта је са сличним уговором о кредиту​ са ЕБРД за Пројекат​ измештања пруге из Ниша закљученим још 2019. године по коме је железници исплаћено 70 милиона евра, али пруга није измештена, па​ кроз Ниш цистерне и возови пролазе и даље, и људи гину на пружним прелазима?

И Закон о потврђивању међународног Споразума о стенд бај аранжману са ММФ био је оштро критикован јер се посредством Народне банке Србије држава изложила за још 2,35 милијарди евра према ММФ-у што је увек јасан сигнал кризе јавних финансија земље дужника, а ММФ заузврат увек захтева одређене реформе. Овај износ једнак је буџетском дефициту у 2022. години због катастрофалног менаџмента и пословања ЕПС-а и трошкова Србијагаса, које СНС наставља да окупира партијским послушним кадровима. Јасно је да ће грађани Србије и овим задужењем плаћати ефекте неспособности и нерада СНС кадрова​ запослених у ЕПС-у.

И трећи закон којим се потврђује гаранцијска обавеза Републике Србије према „Србијагасу закључен је под изузетно неповољним условима са три пословне банке и каматом од 8% на готово 150 милиона евра.

Потврдом само ова три закона држава Србија биће задужена за нове 2.5 милијарде евра. 

Крајње је време за промену колонијалне парадигме ММФ-а по којој држава не може да позајмљује новац од своје централне банке тј. Народне банке Србије по повољним стопама (РКС је 3.70%), али може од других домаћих и страних банака по 8%. Поред тога, Двери се дуго залажу за Парламентарну комисију која би пре закључивања вредних међународних уговора имала увид у сва документа и давала сагласност и​ њихову стручну анализу и оправданост.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: