Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Трансформација ЕПС-а води у губитак енергетског суверенитета Србије

Поступак правне трансформације Електропривреде Србије из јавног предузећа у корпоративно акционарско друштво, које може да се продаје на тржишту капитала, је давно преузета уговорна обавеза коју је у Споразуму са ММФ 2016. године преузела прва Влада Александра Вучића. 

     И Вучић, као премијер који је обавезу претварања ЕПС-а у акционарско друштво преузео, као и садашња министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, која је ту обавезу према ММФ-у спровела, негирају да је њихова намера приватизација енергетског система Србије. Наводна „ефикасност, продуктивност и одговорност ЕПС-а“ којима су и Вучић и Ђедовић ову одлуку правдали само је маска за предају и енергетског суверенитета Србије у власништво страног капитала.

Иза трагичне ескалације насиља које је након два стравична масакра преплавило Србију, иза окупације последње слободне територије и хапшење Срба на северу КиМ , иза одлуке власти да учествује са НАТО у највећој војној вежби на својој територији, одвија се предаја и енергетског суверенитета Србије , након што је актуелна власт, настављајући политику бивше власти, за протеклих 11 година својим западним менторима предала и финансијски и привредни и прехрамбени суверенитет српске државе.

Претварању ЕПС-а у акционарско друштво противио се Научни савет ЕПС-а, синдикати радника, држатвотворна опозиција и читава српска јавност, а Министарство енергетике и рударства је, мењајући експресно статус ЕПС-а, изнело бројне неистине које треба да амортизују велике отпоре и створе илузију о још већој неефикасности система. У исто време, од јавности се крије да главни узрок неефикасности ЕПС-а није само лош партијски менаџмент већ, пре свега, огромна крађа струје која сваке године износи око милијарду евра. Процењена трансферна цена ЕПС је 3,1 милијарду евра, док је цена имовине и капитала ЕПС-а бар 14 до 15 милијарди евра.

Неистина је да је ЕПС трансформисан у тзв. „затворено акционарско друштво“ јер таква врста акционарског друштва у српском привредном праву не постоји. По одредбама Закона о привредним друштвима постоји само акционарско друштво које одмах по оснивању своје акције може да продаје на тржишту капитала, тј. на берзама. На скупштинској седници, одговарајући на питања народних посланика, министарка Ђедовић је изјавила да Влада неће приватизовати ЕПС „баш у толикој мери“. Норвешки експертски тим који је ангажован да пословање ЕПС-а стабилизује, као ни норвешки стучњаци који чине трећину новооснованог Надзорног одбора ЕПС, немају никаквог искуства у термо сектору који је превалентан у Србији, а осим тога електроенергетски систем Норвешке је потпуно приватизован, што је и у домаћинствима и у привреди довело до астрономских цена струје. Велике су нелогичности у пословању ЕПС-а и у време док је министар била Зорана Михајловић, у чијем је мандату дошло до катастрофалних хаварија и наводног прескупог увоза струје у 2021. години. У финансијским извештајима ЕПС-а не могу се пронаћи подаци о увозу струје у тој катаклизмичној години. Количина произведене струја у ЕПС-у се повећавала из године у годину, али су се повећавали и губици струје и од 2012. до 2020. године „нестало“ је у просеку 23,2% процента произведене струје. Да ли је и неспособни директор Грчић и наводна хаварија и блато уместо угља у ТЕНТ-у требало да створе слику од „пропалом“ систему ЕПС-а који треба да се приватизује по сваку цену? Једино о чему се није говорило, а о чему и у Техничком годишњаку ЕПС постоје јасни подаци је огромна крађа струје из ЕПС-а који је основни узрок губитака, а не само лош менаџмент и велики број запослених, како се представља. Због чега се све ове године нису елиминисали „нетехнички губици у дистрибутивном систему ЕПС-а“, због чега се приликом трансформације није утврдило где је разлика између произведене и фактурисане струје, тј. крађа струје, која је сваке године приближна годишњој производњи Ђердапа 1? На ова питања Влада Србије мора да одговори.

Истрајност ове власти да пузећи предаје део по део суверенитета Србије говори да је задатак који је Вучићева Влада прихватила, бивша министарка Михајловић спроводила, а министарка Ђедовић сада окончава је предаја и енергетског суверенитета Србије, и да је вероватан сценарио да ће поред војне базе на Космету, Запад и НАТО у наредној фази стварати и своју енергетску базу у Србији.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: