Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Власт да престане са уништењем домаћих угоститеља!

Постојећи систем контроле и санкција је нефункционалан и непрофесионалан са неправедном пореском политиком, која је потпуно неприлагођена малим привредницима. Најпогођенији овом репресивном политиком су угоститељи, којих је у Србији преко 100.000, а најчешће су то породичне фирме чије пословање контролишу 32 инспекције и агенције, док са друге стране производњу оружја у Србији контролише укупно 8 институција. 

     Инспекцијски надзор и теренска контрола су у последњих годину дана добили размере репресије према угоститељима. На овај начин се угоститељи терају у исплативију „црну зону“ уместо да им се помогне да се врате на ниво пре пандемије. Према подацима удружења „Заштитник привредника и предузетника“ последица ове праксе је да је за годину дана изгубљено је 6000 радних места у малој привреди. Велика репресија и драконска контрола доводе до трајног затварања угоститељских објеката, посебно на осиромашеном југу Србије. У Нишу је, примера ради, од 550 угоститељских објеката, који запошљавају више од 5000 људи, због минорних неслагања и незнатних техничко-административних пропуста затворено више десетина малих привредника-угоститеља, већином малих породичних фирми, чиме је начињена велика штета, како регистрованом привредном субјекту и запосленима, тако и буџету Републике Србије. Да ли је циљ овакве политике уништење и последњег домаћег привредника којима је власт за последњих 16 година дала само 6,5% свих пара државне помоћи, док је 93,5% отишло страним предузећима?

Приликом теренске контроле инспектори врше надзор над угоститељима искључиво као ванредни, уместо да примењују одредбе Закона о инспекцијском надзору, који предвиђа најпре превентивну и саветодавну контролу, па тек на крају репресију и санкцију. Велики број објеката се затвара на 15 дана због минорних прекршаја, или симболичних неслагања, попут нађених 2000 динара у каси потребних за враћање кусура, а без налога о депозиту. Неразумевање инспектора за специфичност делатности угоститељства доводи до затварања угоститељских радњи на 15, 90 и 180 дана, што за угоститеље значи трајно затварање регистроване делатности и банкрот јер мали привредници не могу у тако дугом периоду да издрже дуговања према добављачима, запосленима, закуподавцима, банкама и држави, а не могу ни да задрже госте.

Проблеми угоститеља су и дупло опорезивање путем ПДВ-а на храну (улазни ПДВ на храну је 10% , док је излазни ПДВ 20%, па је одбитна ставка дупло умањена), затварање објекта због минорног неслагања у каси, због пописа или радника кога због изненадног боловања мора да замени члан породице, који се третира као непријављени радник. Велике проблеме домаћим угоститељима који се баве продајом брзе хране ствара и систем кажњавања „Око соколово“ који онемогућава и кратко заустављање купаца испред продајног објекта, чиме се промет драстично смањује.

Српски покрет Двери је током усвајања измена пореских закона децембра прошле године уложио бројне амандмане које је владајућа већина одбацила. Понављамо ове захтеве:

  • да се забрана вршења делатности током пореске и теренске контроле може изрећи само ако се ради о тежим кривичним делима – утаја пореза или због угрожавања јавног здравља;
  • увођење јединствене стопе ПДВ од 10% у наредних 5 година, као помоћ сектору угоститељства;
  • омогућавање члановима домаћинства да раде уместо запосленог који је у ванредним ситуацијама одсутан и рок од 72 сата за пријаву затеченог радника;
  • инспекцијску контролу фокусирати на „сиву зону“ и „рад на црно“, као и на неиздавање рачуна са исказаним ПДВ-ом јер је интерес предузетника да има одговарајући улазни рачун због одбитног ПДВ-а;
  • омогућавање купцима да испред продајног објекта брзе хране могу да зауставе аутомобил на бар 15 минута.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: