Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Вучић изгубио легитимитет, Запад га толерише због коначне предаје КиМ Куртију и НАТО-у

„И поред тога што је председник Србије, Александар Вучић изгубио кредибилитет у домаћој јавности и што Запад то зна, за њих је он и даље легитимни партнер, пре свега због решавања питања Косова и Метохије. Они очекују од њега да испуни оно што је обећао и њихов једини циљ је укидање контроле Србије на северу Косова. То је и разлог зашто толеришу Вучићеву антидемократску власт, јер у овом тренутку, по том питању, не могу да пронађу адекватне сараднике у опозиционом корпусу“, сматрају саговорници Данаса.

      Да САД рачуна на Вучића, признао је недавно и Кристофер Хил, амерички амбасадор. Он је у интервјуу за Глас Америке (Voice of America – ВоА) рекао да је Србија у процесу актуелне кризе на Косову конструктиван партнер, али да се од ње очекује да призна косовска документа и не спутава Приштину да се учлани у међународне организације.

„Ми рачунамо на њега (Вучића) као доброг партнера, он и његова влада су добри партнери у овом процесу. И надамо се да ће се тако наставити. Волели бисмо да он уради шта може на деескалацији ситуације и видимо да се то већ имплементира. То је веома позитивно“, рекао је амбасадор САД.

Према његовим речима, постоји разумевање са властима у Србији како да се иде напред, да се раде ствари заједно.

„Косово и Метохија као Алфа и Омега и спољне и унутрашње политике Србије су основни разлог подршке Запада, која траје свих 11 година Вучићеве аутократске власти, без обзира на стварање култа личности, блокаде медија, разарања демократских институција, гажења људских права, мафије повезане са државним врхом, пљачке државних ресурса и најсиромашнијег становништва у Европи. Вучић је прихватањем противуставног такозваног Француско-немачког споразума и његовом имплементацијом изгубио легитимитет, а након мајских масакра и ерупције насиља, изгубио је и кредибилитет да управља Србијом. То је сада јасно свима. Политичка криза на свим нивоима у којој се Вучићева власт сада налази, амортизује се само захваљујући подршци Запада, оличеној у америчком амбасадору Кристоферу Хилу који своју подршку Вучићу и не крије, и понаша се као колонијални управник Србије“, напомиње за Данас Тамара Миленковић Керковић, посланица Двери.

Она подсећа да и изјава специјалног америчког изасланика за Балкан Габријела Ескобара, да је једини циљ формирања Заједнице српских општина да „укине контролу Србије на северу Косова“ отворено говори због чега Брисел и Вашингтон још увек подржавају Вучића, иако је изгубио поверење у Србији.

„И Европска унија која Србију никада неће примити у своје чланство, је још стерилнија у својој фингираној подршци парламентарном дијалогу у Србији, док толерише Вучићеву антидемократску власт у нади да ће до дефинитивне сецесије Косова доћи што пре“, објашњава саговорница Данаса.

Према њеним речима, реалност је нешто друго. Вучићева власт је изгубила легитимацију, а Запад и на то жмури, верујући да ће га и спољни и унтрашњи притисак натерати на коначно препуштање Космета Куртију и НАТО пакту.

Та ће западна подршка, како каже, трајати док год Запад буде веровао да ће Вучић своје обећање о дефинитивној предаји Космета и испунити. У исто време Запад подржава и неформалне унутрашње и спољне притиске на Вучића да би предаја и последњег упоришта Срба на северу Косова била окончана.

„Проблем Запада јесте што верује да је Вучић Србија и да ће притиском на Вучића притиснути и Србију да преда Космет, иако добро зна да је преко 90 одсто грађана Србије против сецесије и признања лажне државе Косово. На тој ивици мача игра Вучићева власт, а и Запад који, као и увек игра двоструку игру. Запад зна да десетине и стотине хиљада оправдано бесних грађана на улицама Београда и Србије желе Вучићев одлазак али и да не желе повратак на стару власт која је својом прозападном политиком створила предуслове за долазак Вучића коју је исту политику спроводио у квази – патриотском руху и земљу уз западну подршку довео до ивице амбиса“, напомиње посланица Двери.

Она верује да и Западу који је у рату са Русијом, док се истовремено формира мултиполарни свет, и Вучићевој власти у Србији, време истиче убрзано. У томе је, како каже, сва тежина тренутка у коме се Србија налази, али у томе је и велики капацитет Србије, да из ове велике кризе изађе без одрицања од Космета и уз ослобођење од колонијалног статуса.

„У том уском путу и у очувању неутралности лежи и нада за опстанак Србије у овој кризи на свим нивоима“, закључује Миленковић Керковић.

*Извор: Дневни лист Данас 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: