Обрадовић и Митић: За дигитална права!

Сваки корисник дигиталне технологије има право на приватност и слободу изражавања на мрежи.

За заштиту приватности на мрежи!

• Право на приватност. Право на приватност је тренутно једно од најугроженијих људских права. Дигитални надзор представља доминантан бизнис-модел интернет економије. Његову основу чини извлачење огромног броја персоналних података од корисника, у замену за номинално слободне услуге. Систем корпоративног праћења, заједно са моћним системима државног надзора представљају нову претњу по слободу људи. Општи је став, да је грађанин препуштен на милост и немилост константном праћењу и надзору, било из комерцијалних или безбедоносних разлога, било од стране дигиталних корпорација или влада. Доминантне дигиталне компаније контролишу интернет саобраћај и поседују огромне количине података о приватности наших суграђана.
  • Двери сматрају да мора да постоји строг надзор над прикупљањем података наших грађана од стране монополистичких дигиталних компанија и власти.

Двери се залажу да се законска одредба из Закона о поштанским услугама, о „неповредивости тајности писма и других средстава општења“ прошири на све врсте дигиталне комуникације. Тако, као што је забрањено читати било чије писмо данас, треба да буде законски забрањено приступати и читати туђу електронску пошту, СМС поруке и све друге форме дигиталних порука.

Двери се залажу да српски грађани имају безбедан приступ онлајн-активностима. Грађани морају да имају контролу над процесом приступа њиховим персоналним подацима, ко и у које сврхе прикупља личне податке.

Двери се залажу за заштиту људског права на приватност и доношење и примену стриктних закона против сваке врсте хаковања личних података и комуникације било од стране јавних тела, корпорација или приватних лица.Грађани морају да имају право задржавања контроле над својим подацима. Грађани морају да дају експлицитан пристанак за надгледање и кориштење личних података на мрежи.Двери сматрајау да безбедна комуникација на мрежи треба да буде заштићена као основно људско право.

За дигиталну слободу

• За слободу изражавања онлајн. Друштвене мреже, апликације и веб-локације постале су део свакодневне активности савременог човека, место за прикупљиње информација, формирање мишљења и изражавања ставова. Живимо у ери дигиталне хипер-повезаности. Она доноси нове могућности, али и нове претње по слободу људи. Слобода говора све више угрожена је „природним монполом“ који неколико друштвених медија, попут Фејсбука, Твитера, Гугла, Епла има. Они више нису неутралне платформе. Све више се ускраћује могућност коментарисања и изражавања политичких ставова од стране „политички коректних“ установа, затварају кориснички налози који су оцењени као политички непожељни, и то не само од стране ауторитарних система, већ и у западним земљама и њиховим приватним компанијама. Цензура на друштвеним мрежама све више постаје нова нормалност. Поред тога, микро-таргетирање, таргетирано политичко оглашавање, кастомизирано пласирање вести, креирање филтеризовних медијских „мехура“, производња лажних вести, манипулација „трендингом“ уз константан дигитални надзор од стране власти и приватних корпорација-стварају дигиталне еко-коморе које представљају претњу слободи мишљења, говора и демократији као таквој.

Двери сматрају да слобода говора на интернету мора бити загарантована. Демократија почива на јавној дискусији, аргументацији и слободном изражавању политичких преференција. Компаније попут Фејсбука и Гугла треба да се обавежу на једнак третман политичких ставова на својим платформама. Пошто делују као фактички „природни монополи“ они немају право да ускраћују никоме своје услуге, јер практично обављају посао јавне службе и као такви треба да буду третирани. Двери се залажу за потпуну демократизацију друштвених мрежа у циљу спречавања дигиталног корпоративног ауторитаризма. Двери ће омогућити слободно изражавање и слободно примање информација српским грађанима. Двери ће пружати правну заштиту свим грађанима којима је забрањена слобода изражавања на интернету.

• За принцип неутралности мреже. Неутралност мреже подразумева да мрежа треба да третира цео интернет саобраћај једнако-без обзира извор, дестинацију или садржај. То је принцип по коме интернет провајдери третирају све податке на интернету једнако и не врше дискриминацију према кориснику, садржају или веб-локацији. Понуђена брзина којом грађани консултују веб-странице или интернет апликације мора бити иста за све. Одустајање од принципа неутралности мреже отвара простор за политичку цензуру на мрежи.
  • За транспарентност деловања власти. У вези са захтевом о заштити података и слободи изражавања, за акте власти тражимо управо супротно: потпуну јавност и транспарентност. Информације о актима власти морају да буду доступне за јавност, да грађани имају слободан приступ свим информацијама од јавног значаја како би могли да врше надзор и надгледају процес доношења одлука. Двери се залажу за лајв-стриминг седница владе и других политичких тела које доносе одлуке које директно погађају грађане.
  • Право на слободну, јевтину и брзу интернет конекцију. Интернет је данас основна потреба за већину грађана. Међутим, цена интернет-претплате је превисока за већину људи. Двери се залажу за слободан приступ интернету у свим јавним институцијама, као и за драстично појевтињење и убрзавање интернет услуга.

За нове механизме социјалне заштите због растуће економске несигурности у дигиталној ери. FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) компаније задобиле су монополски статус на тржишту које су углавном саме креирале, што има негативне последице на запослене и потрошаче. Ова ситуација ствара растућу економску неједнакост и неправедне услове рада и пословања. Долази до стварања сајбер-пролетеријата, глобалног прекаријата оних који се недовољно плаћени, недовољно заштићени, недовољно запослени а екстремно експлоатисани. Како би прикупљали податке, дигиталне компаније ослањају се на слободан рад и информације које њима дају грађани бесплатно приступајући њиховим платформама. На тај начин долази до феномена „нет-робова“ чији је рад експлоатисан и неплаћен. Двери се придружују све јачим прогресивним захтевима који траже да дигиталне компаније треба да плаћају кориснике у замену за прикупљање њихових личних података! Потребна је нова социјално-економска заштита због растуће економске несигурности рада и пословања на мрежи.

Улагање у дигиталну инфраструктуру и медијску писменост. Двери се залажу за јачање дигиталне инфраструктуре како би сви грађани имали једнак приступ брзом интернету и како би се смањила дигитална подела између старих и младих, образованих и мање образованих, града и села, метрополе и провинције. За бесплатан и доступан интернет сваког грађанина Србије.

Двери се залажу за јачање медијске писмености, као основне вештине за развој критичког мишљења и бране масовном приливу информација и лажних вести. Медијско образовање мора постати део свих школских наставних програма-од основног, преко средњошколског до факултетског.

За министарство, савет, дигиталног комесара…менаџера за сваки град

Због растућег значаја дигиталне сфере, Двери се залажу за увођење посебног министарства за дигитални развој. За увођење дигиталног Савета и Дигиталног менаџера у сваком граду у Србији.

За увођење Закона о дигиталним правима. Коначно, сви нови социјални захтеви који се тичу дигиталних права треба да буду заштићени кровним Законом о дигиталним правима.

Двери позивају на јавну дебату и стварање друштвеног консензуса кроз Повељу и Закон о дигиталним правима у Србији.

Бошко Обрадовић, председник ДВЕРИ

др Андреј Митић, интернационални секретар ДВЕРИ