Српски Покрет Двери - Лого
Search

Проф. Тамара Миленковић Керковић – специјални гост на међународној конференцији у Солуну говорила о БРИКС-у

На 19. Међународној конференцији „ICABE 2023“, одржаној од 18. до 21. октобра на Аристототеловом универзитету у Солуну, народни посланик ПГ Српски покрет Двери-Патриотски блок проф. др Тамара Миленковић Керковић је, на позив организатора, као специјални гост, одржала уводно предавање о феномену привредног раста земаља БРИКС, неформалног „блока“ Кине, Русије, Индије, Бразила и Јужне Африке. Том блоку се, након летошњег самита у Јоханесбургу, придружило још шест земаља, а још 30 држава изразило је интересовање да се придружи овој групацији.

      Након што је као професор Универзитета у Нишу и народни посланик из Србије свечано отворила Конференцију „ICABE 2023“, која је и ове године окупила професоре и стручњаке из бројних европских и земаља Латинске Америке, Азије и САД, проф. Миленковић Керковић говорила је у уводном предавању о правним аспектима и макроекономским показатељима ове групе најбрже растућих светских економија које су, користећи нетрадиционалне методе контратрговинске политике, успеле да смање своје међународна задужења, да значајно подигну ниво страних инвестиција без субвенција страним компанијама, да подигну ниво технолошког развоја и запосленост, да смање спољнотрговински дефицит, прошире своја тржишта и повећају извоз. Земље БРИКС-а су у последњих 20 година дуплирале свој удео у глобалном СДИ (страним директним инвестицијама) и стране инвестиције у овим земљама чине 22% укупних инвестиционих токова.

Током 14 година од првог самита лидера Русије, Кине, Бразила и Индије у Јекатеринбургу, БРИК је постао најпре неформални клуб, коме се 2011. године придружила и земља „четвртог“ континента – Јужноафричка република, због чега је акроним промењен у БРИКС. Овај неформални блок лидера БРИКС постао је изазов постојећем глобалном економско-финансијском поретку, остварио визију „мултиполарности“, а оснивањем инвестиционе Нове развојне банке, уздрмао готово седам деценија дугу доминацију Групе Светске банке и долара као светске валуте. Земље БРИКС-а стварају четвртину светског БДП, заузимају 30% светске територије, у њима живи 42% светског становништва, а по предвиђањима самог инвестиционог глобалног гиганта „Голдман Сакс“-а, кинеска, руска и економија Индије ће до 2050. године престићи у расту све остале развијене привреде, док ће поред Кине, Русије и Индије из БРИКС-а, тада у групи најразвијенијих економија бити само још САД и Јапан. До ових драматичних промена у светској привреди довела је, пре свега, сарадња Кине и Русије, чија су спољна дуговања најмања (Русија 17,2% од БДП и Кина 21,4% БДП) и БДП по глави становника (Русија 10.078$, Кина 12.720 $ по глави становника у 2022. години) највећи, у односу на остале чланице БРИКС. Уместо политике субвенционисања страних директних инвестиција, коју Србија безглаво спроводи од 2006. године, дајући страним инвеститорима 93.5% од укупних субвенција, земље БРИКС су инвестиције привлачиле далеко софистициранијим техникама, попут buy back послова, контракуповине и off set техника.

За Србију би било добро да у будућности постане део овог неформалног блока земаља, који сада нема статус ни регионалне а ни међународне организације, али ће то бити могуће тек када Србија поврати сувереност над својом економијом, привредом, енергетиком и финансијско-монетарним системом.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: